עמוד הוקרה ליקיר/ת העיר תל אביב – יפו

פרופ׳ עופרה בנג׳ו

תאריך לידה – 03/03/2025

שנת קבלת תואר הכבוד – 2023

עפרה בנג'ו, נולדה ב-1943 בסוריה ועלתה לישראל ב-1954. סיימה לימודיה בהצטיינות ולמדה היסטוריה של המזרח התיכון בתל-אביב. עבודת הדוקטורט שלה עסקה בשיח הפוליטי בעיראק ופורסמה בספר "עיראק של צדאם". היא חוקרת בעלת שם עולמי בתחום המזרח התיכון, עם דגש על המיעוט הכורדי בעיראק ובטורקיה. שימשה ראש התוכנית ללימודים כורדים והייתה חוקרת בכירה במרכז משה דיין. גם מתרגמת, והפיצה שירה מערבית, טורקית וכורדית. תרמה להבנת המזרח התיכון ולקידום הסובלנות והשלום.

סיפור חיי

עפרה בנג'ו, מן הכישרונות הבולטים של האקדמיה התל-אביבית – יפואית, נולדה בשנת 1943 בעיר חלב שבסוריה ועלתה ארצה עם משפחתה בשנת 1954. המשפחה התגוררה במעבֶּרֶת "מחנה ישראל". ב-1955 עברה לתל-אביב – יפו, העיר שנהפכה בעבורה לבית ולמקור השראה.

בגיל 11 החלה ללמוד בבית הספר היסודי גאולה ולמרות פערי השפה והתרבות הגדולים סיימה את לימודיה בהצטיינות. משפחתה, שהייתה ברוכת ילדים, התמודדה עם קשיים כלכליים וכדי לממן את לימודיה עבדה בעבודות מזדמנות. עפרה סיימה בהצטיינות את תיכון א' וזכתה במִלְגה שאפשרה לה להירשם לאוניברסיטה.

היא למדה בחוג להיסטוריה של המזרח התיכון, ועבודת הדוקטורט שלה עסקה בשיח הפוליטי של שלטון מפלגת הבעת' בעיראק. עבודה שהוצאה לאור בספר "עיראק של צדאם".
פרופ' בנג'ו היא חוקרת בעלת שם עולמי והייתה שותפה בהנחת התשתית למחקר המזרח התיכון בן זמננו. היא שימשה ראש התכנית ללימודים כורדים, בתור חוקרת בכירה במרכז משה דיין ללימודי המזרח התיכון ואפריקה, ומרצה בחוג להיסטוריה של המזרח התיכון ואפריקה באוניברסיטת תל-אביב.

עיקר מחקרה הוא בנושא המיעוט הכורדי, בהיסטוריה ובפוליטיקה של עיראק ובטורקיה המודרנית. כמה ממחקריה תורגמו לטורקית, לערבית ולכורדית ומאמריה תורגמו גם לפרסית, לספרדית ולסינית. ידיעת הערְבית, הטורקית והכורדית על בורין, סייעו לה רבות הן במחקר הן בהוראה.

פרופ' בנג'ו היא גם מתרגמת מחוננת מערְבית, מטורקית ומכורדית. מטרתה המרכזית היא להנגיש לקהל הרחב את נכסי צאן הברזל של החברות הסובבות אותנו. תַּרגומיה, אשר מעניקים לשירה לבוש עברי, פיוטי ומרהיב, פורסמו ב-"הארץ", ב"עיתון 77" ובכתבי עת שונים ויצאו לאור בשישה ספרי שירה.

פרופ' עפרה בנג'ו העמידה דורות של תלמידים שמקצתם הפכו לחוקרים בעלי שם. תרומתה להבנת המזרח התיכון לא תסולָא מפז ובכך היא קידמה את השלום והאחווה בין הָעמים. פרסומיה והופעותיה בעולם מיצבו את אוניברסיטת תל-אביב ואת העיר עצמה בתור מרכזים בין-לאומיים של דעת, השכלה וסובלנות.

כתיבת תגובה

QR Code
Tel_Aviv_New_Logo.svg

ברקוד לעמוד

הורידו ברקוד להדפסה, ניתן להדפיס על כל דבר כדי לספק גישה מהירה לעמוד.

QR Code

מומלץ לסרוק את הברקוד ולוודא שהוא עובד לפני הדפסתו

התחברות משתמשים

או